Skip to main content
van ruis naar rust

Waar begin ik?

Ik wil wel opruimen maar waar begin ik?
Deze vraag krijg ik regelmatig van cliënten.
Ze willen heel graag aan de slag met het opruimen van de veelheid aan spullen in hun huis, maar ze weten niet waar te beginnen. Op de overvolle zolder? In de schuur? Of in de kelder die volstaat?

Opruimen kan heel groot lijken

Achter de vraag waar te beginnen zitten ook allerlei gedachten en aannames. Over dat het opruimresultaat meteen perfect moet zijn, dat je eerst allerlei bakken en dozen moet kopen, dat alles meteen moet.
Deze gedachten over het opruimen kunnen er voor zorgen dat het zo overweldigd en groots lijkt, dat je niet begint. Niet weten waar te beginnen brengt je in een soort verlammende toestand, met vaak als gevolg ‘van uitstel komt afstel’.

Begin waar je bent
Mijn advies is om te beginnen in een ruimte waar je vaak bent, een ruimte waar je er het meest plezier van hebt als het er opgeruimd is. Kies in die ruimte een plek waar je het meeste last hebt van een teveel aan spullen.
Zodat je niet als je visite verwacht, eerst alle rondslingerende spullen snel in de kast hoeft te mikken (voor het oog is het netjes, maar als je de volgende dag de kast opendoet mietert alles eruit…). Zodat je niet als je aan de eettafel wilt gaan eten eerst elke keer een stapel tijdschriften hoeft te verplaatsen. Zodat je niet als je de planten water wilt geven eerst van alles aan de kant hoeft te schuiven om er bij te kunnen. Zodat je niet eerst stapels kleding van je bed hoeft te halen voordat je kunt gaan slapen.
Het als eerste opruimen van een ruimte waar je vaak bent, geeft meteen een blij en voldaan gevoel, het geeft rust en het stimuleert je om vervolgens andere ruimtes in je huis aan te pakken.

Oefening waar start je?
Een mooie oefening die je kan helpen om te bepalen waar je wilt starten is deze:
Creër een moment voor jezelf, zorg ervoor dat je minimaal een half uur niet gestoord kunt worden. Maak het jezelf gemakkelijk. Pak er een notitieblok, een pen en iets te drinken bij.

1. Sluit je ogen en adem lang en rustig in, en vervolgens langzaam en helemaal uit. Adem zo een aantal keren in en uit. Open je ogen en beantwoord daarna voor jezelf de volgende vragen:
• Welke ruimte in huis waar je vaak komt, vind je nu onrustig of storend qua rommel?
• Hoe wil je je voelen in die ruimte? Neem hier uitgebreid de tijd voor.
• Visualiseer hoe die ruimte eruit ziet als deze helemaal is opgeruimd. (Beschrijf of teken hoe de ruimte er dan uit ziet).
• Wat is de eerstvolgende kleine stap die je kunt zetten? (bijvoorbeeld de spullen van 1 lade opruimen, die ene stapel tijdschriften uitzoeken).
2. Voer de eerstvolgende kleine stap meteen uit. Hoe voelt dit?
3. Spreek dan met jezelf de eerstvolgende kleine stap met jezelf af en wanneer je die gaat doen.
4. Zo ga je verder. Op jouw manier, in je eigen tempo.

Een aantal ondersteunende tips:
• Begin gewoon. Plan er tijd voor in je agenda.
• Maak grote opruim-klussen kleiner, verdeel ze in kleine behapbare stukjes.
• Neem jezelf voor om elke dag iets op te ruimen dat bijdraagt aan hoe je wilt voelen in die specifieke ruimte.
• Geef al je spullen zoveel mogelijk een vaste plek.
• Heb je na een tijdje een opruimdip? Geeft niets. Denk nog even terug aan de visualisatie. En zet weer de eerstvolgende kleine stap.
• Je kunt een opruimdagboekje bijhouden. Zo zie je na een tijdje welke opruimstappen je al hebt gezet.
• Motiveer jezelf. Stel je zelf een beloning in het vooruitzicht als je die bepaalde ruimte in huis hebt opgeruimd.

Geniet van het resultaat!